Practitioner worden

Opleiding Brussel 2019-2022: http://feldenkrais-education.com/formation-feldenkrais-bruxelles/

 

Wereldwijd worden professionele opleidingen gegeven. Een opleiding bestaat uit 800 lesuren verdeeld over 3 of 4 jaren. Elke jaar is opgesplitst in 3 of 4 stages van 5 tot 20 dagen.

Om de homogeniteit tussen de verschillende opleidingen te garanderen en om een diploma met internationaal karakter te kunnen uitreiken, moeten de inhoud, duur en organisatie van de opleidingen aan bepaalde criteria beantwoorden. In Europa moet de opleiding erkend worden door de EuroTAB ( European and Isreali Feldenkrais Training and Accreditation Board), die erover waakt of de criteria gerespecteerd worden. Elke opleiding wordt gedeeltelijk gegeven door de omkaderende pedagogische ploeg en gedeeltelijk door uitgenodigde docenten. Dit laat de toekomstige lesgever proeven van de rijkdom van de methode  en geeft hem verschillende gezichtspunten op de grondbeginselen en hun toepassingen.

De basis van de opleiding is de praktijk van de BWB ( Bewustwording door Beweging - groepslessen). Hier verwerft de student een diepgaande kennis van de methode terwijl hij zijn eigen lichamelijke sensibiliteit ontwikkelt en een precieze voorstelling maakt van zijn eigen bewegingen en hun uitwerking leert. Om de kennis te verdiepen worden de BWB in kleine groepjes besproken en geanalyseerd. Maar het is vertrekkend van zijn eigen ervaring, dat de toekomstige lesgever de bewegingen van de anderen leert observeren en hij in staat is zelf BWB te onderwijzen. Vanaf het tweede jaar krijgen de studenten de toelating les te geven in BWB. De praktijk van de FI (Functionele Integratie - individuele lessen) wordt geleidelijk aan toegevoegd. De praktijk van FI onder toezicht maakt deel uit van de het opleidingsprogramma..

Verspreid over hun vierjarige opleiding krijgen de studenten regelmatig een inleiding tot de verschillende vakgebieden die de basis van de methode uitmaken : van mechanische fysica over neurofysiologie en biomechanica tot de motorische ontwikkeling van het kind, psychologie enz..

Tijdens zijn of haar opleiding krijgt elke student een bepaald aantal individuele lessen van de docenten en de assistenten.

Het opleidingsprogramma kan leiden tot een professionele praktijk van de Feldenkrais methode (les geven in BWB en FI) maar kan ook bijdragen tot de ontwikkeling en versterking van alle andere beroepen

Feldenkrais opleidingen

Om een overzicht te hebben van de Feldenkrais opleidingen in Europa en Israël, zie  www.eurotab.org